Vandaag heb ik een heel mooi kombucha gastblog voor jullie! Trees volg ik al enige tijd op instagram en ze maakt de mooiste plaatjes, verder is ze een klant van mij en hoorde ik laatst dat ze mijn thee gebruikt voor het maken van haar eigen kombucha. Mijn interesse was meteen gewekt, want kombucha vind ik lekker, maar ik wist niet dat je dat zelf kon maken. Trees wilde graag een gastblog schrijven over dit onderwerp, zo gezegd zo gedaan en hier is ie. Lees lekker mee en wie weet ben jij binnenkort ook thee aan het fermenteren 😉
Hoi! Ik ben Trees en op mijn blog opnezondag.com en Instagram deel ik manieren waarop ik iedere dag meer ‘zondag’ probeer te maken. Thee drinken met een goed boek en dingen zelf maken zijn daar perfect voor. Daarom leg ik je met heel veel plezier uit hoe je zelf thee kan gaan fermenteren en kombucha zetten.
Sinds ik probeer minder verpakkingen te gebruiken en doordeweeks niet zo vaak meer een glaasje wijn inschenk, ben ik voor verfrissende drankjes overgeschakeld op kombucha en kefir. Beide zijn gefermenteerde dranken en aangezien kombucha standaard met thee gezet wordt, leek het Rensina ideaal om daar een blogpost aan te wijden. Ik ging aan de slag met verschillende theesoorten en vertel je daar vandaag alles over.
Kombucha
Aan kombucha worden allerlei gezondheidsvoordelen toegedicht, waar ik hier niet dieper op in ga. Wat ik wel belangrijk vind, is dat er weinig suikers in zitten, dat je het eenvoudig thuis kan zetten en dat je helemaal zelf bepaalt wat er in gaat. Geen etiketten vol e-nummers dus.
De ietwat zure smaak van kombucha is niet aan iedereen besteed, maar als je experimenteert met verschillende theesoorten en smaakjes (denk aan kruiden of vers fruit die je kan toevoegen), dan vind je vast je eigen perfecte recept.
Om zelf kombucha te maken heb je naast thee, suiker en water ook een kombuchazwam nodig. Die kan je online bestellen, maar vraag eerst even rond of pols eens op sociale media of iemand er eentje voor jou heeft. Een zwam blijft groeien en maakt iedere keer je kombucha zet een extra zwam aan. Wie thuis fermenteert, heeft dus vaak een zwam op overschot die ze graag aan jou zullen afstaan.
Basis Recept
Kook 1 liter water. Voeg 25 gram thee en 100 gram suiker toe. Giet er na een halfuurtje 1 liter koud water bij. Als de thee op kamertemperatuur is, zeef je de theeblaadjes eruit en giet je de thee in een grote pot. Doe dit niet te vroeg want onze zwam wil zich niet verbranden én jij wil je pot vast graag in heel houden.
Je zwam is normaal ‘in eigen nat’ bij je gekomen: dit restje kombucha waarin hij zwemt, voeg je toe aan de thee in de fles en je legt er je zwam in. Dek de pot af met een neteldoek en een elastiek, zodat de zwam kan ademen maar er geen vliegjes aan kunnen.
Laat de kombucha één tot twee weken staan – afhankelijk van hoe sterk of zuur jij hem wil. Hij vindt temperatuurschommelingen best spannend, dus maak je daar geen zorgen over. Zorg gewoon dat hij niet in de zon staat. Dit is de eerste fermentatie.
Als je wil oogsten, haal de zwam dan voorzichtig uit de pot en leg hem in een schaaltje met een beetje eigen nat. Giet de kombucha door een vergiet (hij houdt niet van metaal) en giet ook in flessen. Je kan er nu een smaakje aan toevoegen en de kombucha nog een dagje op kamertemperatuur laten fermenteren. Dit is de tweede fermentatie. Daarna bewaar je de flessen in de koelkast. Hierbij kan je de smaakmakers eruit zeven of in de fles laten.
Heb je geoogst, dan kan je meteen opnieuw kombucha zetten, of je kan je zwam een paar dagen bewaren in enkele centimeters kombucha van je vorige zet. Zorg gewoon dat hij dan helemaal onder staat.
Fermenteren, Experimenteren, wie zijn best doet zal het leren
Kombucha is dus gefermenteerde thee. Initieel zette ik mijn brouwsel altijd met zwarte thee, tot Rensina mij erop wees dat je ook groene thee kan gebruiken of zelfs mate. De bereidingswijze is dezelfde, al kan je de tijd dat je de thee laat trekken aanpassen. Sowieso is die veel langer dan bij een zakje thee dat je meteen wil opdrinken: je lengt je thee immers nog aan met een liter water. Bovendien zet je zwam de thee om in kombucha. Een sterkere thee leidt tot een rijkere kombucha.
De kombucha die ik zette met groene sencha thee is heel wat zachter dan de zet met zwarte Assam of Darjeeling Margaret’s Hope. Een sterke zwarte thee gaat daarom heel goed met rood fruit, dat je er vers of diepgevroren aan toevoegt bij de tweede fermentatie. Lekker bij iedere thee, zijn enkele centimeters verse gember, in plakjes gesneden. Ik voegde het toe aan de senchathee die daardoor een iets scherpere smaak kreeg. De bijzondere smaak van mate behoeft dan weer geen extra smaakjes. Wel oppassen dat je deze niet meer na de middag drinkt: je krijgt er gek veel energie van!
Komt de zomer, dan kan je verse munt of citroenmelisse uit eigen tuin toevoegen aan de fles. Ik kijk er zelf al heel erg naar uit om in de late lente vlierbloesems te plukken en vlierkombucha te zetten. Het fijne aan zelf fermenteren, is kiezen hoe je kombucha uiteindelijk zal smaken. Welke toevoegingen doe jij zoal aan je brouwsel? Laat het me zeker weten op opnezondag.com!