Ijsthee, een veel gedronken drankje. Helaas vaak uit de supermarkt wat erg veel suiker bevat, daardoor heel zoet is en maar weinig echte theesmaak heeft. Zo jammer, want ijsthee gemaakt van losse thee is vele malen lekkerder, gezonder en verfrissender. Daarom de hoogste tijd voor hét ijsthee blog met hierin de verschillende manieren van zetten en geef ik lekkere tips.
Als voorbereiding voor dit blog heb ik alle mogelijke manieren getest om zo een compleet mogelijk beeld te krijgen. Hieronder vind je dan ook de Cold Brew, Chilled Brew, Shock Brew, Iced Brew en de Sparkling Brew. Daarnaast weet ik dat er ook nog een Mixed Brew is (zo noem ik hem..) maar deze vorm is nog niet optimaal zoals ik hem wens. Dus deze volgt binnenkort nog in een aanvullend blog.
Voor dit blog gebruikte ik allemaal theeën uit de Yourdailyteacup webshop. En bevat dus linkjes naar de webshop zodat je de thee meteen in je winkelwagentje kunt gooien 😉
Cold Brew ijsthee
We beginnen meteen maar met de simpelste manier, de Cold Brew. Het is heel makkelijk te maken, het enige nadeel is dat je een nachtje moet wachten…
Je gebruikt per liter water zo’n 5 a 10 gram losse thee, afhankelijk van de sterkte van de thee. Van kruiden- en groene thee gebruik je bijvoorbeeld wat meer dan zwarte thee.
Vul een kan of karaf met water, voeg de losse thee toe en dan moet het een nachtje in de koelkast. Je kunt ervan uit gaan dat de thee na zo’n 12 uur klaar is voor gebruik.
Het is aan te raden om de thee eerst even te zeven voordat je het inschenkt, losse thee in je glas is namelijk niet zo prettig. Voeg eventueel nog wat fruit of munt toe en je kunt lekker genieten!
De thee is zacht van smaak en je proeft alle tonen uit de thee goed terug. De smaak zal niet bitter worden aangezien je het water niet eerst kookt (wat wel eens bij groene thee wil gebeuren). Mocht je de thee toch wat zoeter willen hebben, dan kun je altijd nog een scheutje honing of ahornsiroop toevoegen.
Zo leuk om te zien hoe de thee langzaam van kleur veranderd, zie je het verschil in de foto’s bovenaan? Wat ik ook altijd zo mooi vind om te zien is hoe de blaadjes zich uitvouwen in het water. Echte theebeleving vind ik dat!
Voor deze Cold Brew gebruikte ik de Mao Feng, een pure groene thee voor mensen die niet zo van groene thee houden. Het is een van de populairste theeën uit China, heeft een zomerse smaak en tonen van abrikoos en perzik. Als cold brew heerlijk verfrissend op een warme dag.
Shock Brew ijsthee
Naast de Cold Brew is deze methode, de Shock Brew, denk ik mijn favoriet. Ik gebruik hem heel vaak. Het voordeel van deze manier is dat je thee meteen koud is en de thee zijn smaak erg goed behoudt. Je kunt hem eigenlijk meteen serveren.
Zet de thee volgens de normale wijze, maar gebruik de helft van het water. Voor het water dat je tekort komt gebruik je ijsblokjes. Dus gebruik je 500 ml heet water dan gebruik je ook 500 ml, of gram als je het even afweegt, ijsblokjes. Als de thee goed heeft getrokken schenk je het meteen over de ijsblokjes heen en klaar is je ijsthee! Zo simpel is het.
Een favoriet op de markten is de Morning Sunrise. Ik neem deze eigenlijk altijd mee als shock brew ijsthee.
De Morning Sunrise is een verfrissende groene thee met tonen van bergamot, mango en bloesem. Vaak voeg ik hier nog wat sinaasappelschijfjes aan toe voor de frisse touch en de mooie look.
Chilled Brew ijsthee
De Chilled Brew is de zetmethode waarbij je de thee laat afkoelen. Voor deze manier zet je sterke thee, gebruik hiervoor iets meer thee. Dat wil zeggen zo’n 1,5 thee maatschep als je normaal eentje zou gebruiken. Zet de thee volgens de normale werkwijze en laat dit vervolgens afkoelen. Schenk het daarna in een glas en vul het aan met lekker veel ijsblokjes.
Het nadeel van deze zetwijze vind ik dat je lang moet wachten voordat je kunt genieten van je koude ijsthee. Het duurt namelijk best lang voor de thee echt goed koud is 😉 Verder vind ik dat de thee op deze manier soms bitter of te sterk kan worden doordat de thee niet meteen is afgekoeld en de smaak dus mee verandert.
Elke thee zou je kunnen gebruiken voor deze manier. Maar op de bovenstaande foto’s heb ik gebruik gemaakt van de Mate Honey en de Soothing Lemon. Beide erg lekker moet ik zeggen!
De Mate Honey is een echte energiebooster. Mate is namelijk cafeïnerijk en dus perfect voor de middagdip. Doordat we de versie met honing gebruiken is de thee lichtzoet van smaak en heeft deze dus geen extra toevoegingen nodig. Een leuke eyecatcher is dat de thee van kleur veranderd naarmate deze afkoelt. Van lichtgroen naar donkergroen, ik was erg verbaasd toen ik dit de eerste keer zag. Maar heel tof voor bijvoorbeeld een (kinder)feestje denk ik!
De White Lemon is een thee met een zachte smaak. Het is namelijk een witte thee met citrus en zachte bloesem. Extra lekker door een schijfje citroen toe te voegen.
Sparkling Brew
Deze Sparkling Brew zoals ik hem zelf heb genoemd, is eigenlijk een Cold Brew. Alleen gebruik je hiervoor koolzuurhoudend water in plaats van ‘normaal’ water. Voeg zo’n 5 a 10 gram thee toe en laat het een nachtje (of een halve dag) in de koelkast trekken, zeef het en schenk het in een mooi glas (met suikerrandje) en het plaatje is compleet.
Deze ijsthee was eigenlijk een uitprobeersel dat erg goed uitpakte. Je herkent het vast wel, je ziet verschillende dingen langskomen op het internet of een inspirerend kanaal als instagram en daar geef je dan je eigen draai aan.
Zo ook met deze Sparkling Brew. Het is eigenlijk een heel fancy drankje, wat zeker past bij een feestje of een diner. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van koolzuurhoudend water, wat natuurlijk lijkt op een prosecco of champagne. Of mix het met je favoriete alcoholische drank en je hebt een heerlijke thee-cocktail.
Voor deze non-alcoholische borrel heb ik gebruik gemaakt van een rooibos, de Rooibos Orange, gewoon omdat ik deze wel vond passen en graag wilde uitproberen als ijsthee. Heerlijk is ie!
Heel verrassend, een keer iets anders door de sprankeling van het water. De rooibos is zacht, zoet van smaak met een toevoeging van sinaasappel stukjes. Maar ik kan me voorstellen dat dit met een pure groene- of zwarte thee ook erg lekker kan zijn, of wat te denken van de punch.
Iced Brew ijsthee
Voor de Iced Brew heb je heel veel geduld nodig (of een hele hete dag!). Want bij deze zetmethode vul je een klein theepotje met theeblaadjes, een bedekte bodem ongeveer, en deze vul je op met ijsblokjes. Dan laat je het ijs bij kamertemperatuur smelten.
Op deze manier krijg je een hele intense theesmaak aangezien de thee langzaamaan met het water in aanraking komt en dus genoeg tijd heeft om te trekken. Sommige theesoorten worden zelfs een beetje stroperig door deze zetwijze, vanwege het weinige water dat er gebruikt wordt.
Als Iced Brew wilde ik gebruik maken van een pure thee en heb daarom gekozen voor de Assam Jamguri. Dit is een pure zwarte thee, afkomstig uit het hogergelegen gebied Jamguri. De tropische lucht en vruchtbare grond geeft de thee een stevige van nature zoet, kruidige smaak.
Heerlijke thee, zowel warm als koud!
Ter garnering of als extra smaakmaker kun je lekkere dingen toevoegen; schijfjes citroen, limoen of sinaasappel. Maar ook bevroren bosfruit, frambozen of wat te denken van takjes munt. Genoeg keus en lekkere variatie!
Eerdere ijsthee recepten die al zijn verschenen:
* Marokkaanse muntthee + 3 variaties, zowel koud als warm te serveren.
* Cool Mint Ice Tea
* Fruit Madness Ice Tea
* Muntthee met een twist (aanrader!)
Veel muntthee zie ik nu.. Lekker verfrissend natuurlijk als het warm is.
Ik blijf lekker experimenteren met ijsthee en variaties, dus wie weet krijgt dit snel een vervolg.
Mocht je nog een goede tip of aanrader hebben, laat het vooral weten!
De bovengenoemde theeën vind je in de Yourdailyteacup webshop net als vele andere lekkere pure thee en blends. Tag je ons in je foto als je het deelt op social media? Vinden we leuk 🙂