Yourdailyteacup

Verzendkosten 5.95 – Gratis verzending vanaf 50

First Flush Thee Evenement

Afgelopen zondag was het zover, de eerste editie van het First Flush theefestival in Ulft. Als je mijn blog al langer leest dan weet je dat ik al eerder naar een theefestival ben geweest, het FesTEAval. Helaas is deze gestopt en zal waarschijnlijk niet terugkomen, maar ik vind alles omtrent thee leuk dus vandaar dat ik zeker een kijkje ging nemen bij dit nieuwe concept. Daarom een blogje over mijn bevindingen. 

Zoals gezegd was het evenement in Ulft, Gelderland. Een heel eind rijden vanuit Groningen, maar liefst dik 2 uur. Maar ik had er zin in, het was heerlijk zonnig weer en rustig op de weg dus de reis ging ontspannen. Net voor 1 uur kwam ik aan bij het prachtige gebouw, de DRU Cultuurfabriek. Een mooi, oud fabriekspand. Snel naar binnen, want ik had me ingeschreven voor 2 workshops… Gewapend met een goodiebag en een theeglaasje ging ik op pad.

WORKSHOPS

De eerste workshop die ik volgde werd gegeven door Theesommelier Robert Schinkel; Tea & Foodpairing. Ik wil namelijk meer leren over thee in combinatie met eten en hapjes, dus deze workshop kwam goed van pas. Robert vertelde ons hoe je de thee het beste kunt combineren met gerechten en welke soort bij een gerecht zou passen. Dit was allemaal niet heel uitgebreid aangezien de workshop maar 40 minuten duurde… Maar alsnog erg leerzaam. Vervolgens liet hij ons twee theeën proeven in combinatie met kaas, erg leuk om eens te proberen. Als laatst liet hij ons zijn eigen product proeven, een theelikeur in 3 soorten. Likeur met earl grey, groene thee jasmijn en ceylon. Ik moet zeggen tijdens het puur proeven vond ik het heel heftig (28%) en alleen de nasmaak lekker. Maar toen ik even later de mix van tonic en likeur proefde vond ik het erg lekker. Je begrijpt, ik nam een fles mee naar huis! Thuis wil ik nog experimenteren met deze likeur in drankjes en wie weet baksels. Wordt vast vervolgd 😉

De tweede workshop deed ik er meteen achteraan, Thee & Kaas gegeven door Binnet Brasser van koffie- en thee winkel de Eenhoorn in Kampen (misschien wel bekend?). Ik hoor de laatste tijd heel veel verhalen over de combinatie kaas en thee ipv wijn. Dat wilde ik uitproberen en dus was ik wederom erg benieuwd naar het verhaal van Binnet. Erg leerzaam, lekker en leuk om te proeven. Nu was het wel zo dat ik een van de kazen niet lekker vond, wat dus een probleempje is. Maar de combinaties waren erg lekker. Vooral de rokerige thee vond ik perfect passen bij de oudere kazen. Ook hier ga ik binnenkort eens mee spelen en oefenen.
Trouwens, de ‘bruine’ thee op de foto is een pu-erh uit 1992. Kun je nagaan, een jaar ouder dan dat ik ben… Hij was erg lekker moet ik zeggen 😉

THEEMARKT

Na de twee workshops was het tijd voor een rondje op de theemarkt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het best klein vond, helemaal in vergelijking met het Festeaval. Er waren echter wel wat bijzondere dingen. Zo zag ik het nieuwe product van Tulip Teas. Een theebloem, maar dan met de Hollandse tulp in het midden. Hoe leuk is dat als cadeautje of voor toeristen. De verpakking is ook prachtig!
Daarnaast kocht ik een nieuwe theeplant bij Tea by Me. Mijn andere plant is na twee jaar helaas gesneuveld, dus vandaar een nieuwe. Hij gaat binnenkort ook mee met de workshops! Verder veel pure theeën geproefd, kruiden blends, heb ik nieuwe merken gespot  en ik vond prachtige theepotjes. Maar helaas wel erg duur…
Ik spotte een nieuw Kombucha merk, CLARK, een kombucha met verschillende toevoegingen. Maar die met kamille en lavendel gaat met mij mee naar huis, want ik vind het altijd leuk om nieuwe initiatieven en kleine bedrijven te steunen.

Verder maak ik gezellig een praatje met andere ondernemers en kom ik enkele bekenden tegen uit het theewereldje. Dat is dan weer leuk aan zo’n event, veel mensen die je volgt op instagram zie je daar eens in het echt en dan is het leuk om even te kletsen.

HIGH TEA

Ook kon je een high tea pas bestellen, met dit kaartje kreeg je de kans om verschillende hapjes te nuttigen en kon je onbeperkt thee drinken. Dit was een erg leuk concept, maar ik vond de uitvoering helaas wat minder. Je kreeg namelijk maar 4 gerechtjes, een zalmhapje, een scone met jam en een mousse. En daarnaast nog kaas… Het waren lekkere hapjes hoor, maar voor de prijs vond ik het wat weinig moet ik zeggen. Maarja dat kan aan mij liggen 😉
Zoals gezegd, ik vond het een heel leuk idee maar zou dit zelf iets anders toepassen.

Zoals je merkt vond ik het First Flush Theefestival erg leuk en gezellig. Het was een ontspannen dag mede doordat het zulk lekker weer was. En hoewel ik alleen was heb ik mij geen moment alleen gevoeld. Ik heb lekker gekletst met bekenden, merken die ik nog niet kende en andere ondernemers over de theewereld. Het was met vlagen best druk maar over het algemeen was het aardig rustig (ik weet niet of dat een goed teken was? Maar ik vond het wel fijn aangezien je dan net wat meer aandacht krijgt van de mensen achter de kramen en wat uitgebreider kunt praten). De workshop waren heel leuk, leerzaam en had er nog wel meer willen doen aangezien de markt heel klein was.
Al met al een leuke, inspirerende dag en ik hoop dan ook dat dit nieuwe thee evenement lekker gaat uitgroeien tot iets moois en groots! Want groeien dat kunnen ze zeker 🙂

Winkelmand sluiten