Yourdailyteacup

Verzendkosten 5.95 – Gratis verzending vanaf 50

Gastblog: Thee mét koekje!

Vandaag een gastblog! Namelijk van Miss Friszz. Ze benaderde mij voor een leuke samenwerking met YDTC en zo kwamen we op het idee om twee blogs te gaan schrijven over heerlijke recepten mét mijn thee. Naast heerlijke koekjes bakken, bloggen en foto’s maken, maakt Miss Friszz ook hele toffe illustraties. Deze zijn dan ook verwerkt in het blog, iets wat ik supertof vind! Lees gauw verder voor een koekjes recept mét thee. 

Sinterklaas kapoentje…  “move over” want het is tijd voor oh dennenboom en kling klokje klingelingeling! Wees gerust mijn blog gaat niet over mijn zangtalent (ik kan maat houden, maar laat ik zeggen dat ik verder bij het uitdelen van dat talent niet vooraan heb gestaan, dan weet je vast genoeg), maar dit artikel gaat over thee en misschien wel net zo belangrijk iets lekkers voor erbij.

In de adventstijd ruikt het hele huis regelmatig naar kaneel, kruidnagel, jam, sinaasappel en versgebakken koekjes. Met de kerst is dat nog erger (voor zover je dat erg kunt noemen haha) maar dat is voor een andere keer. Toen ik las over de kruidenthee met de naam “punch drunk love”, was ik op slag verliefd. De naam alleen al en al die bessen in de ingrediëntenlijst… die thee moest ik gewoon proberen in het kader van de adventtijd (ook al ben ik eerlijk gezegd meestal niet zo een enorme fan van kruidenthee).

Bij zo’n ingrediëntenlijst ben ik dus altijd meteen nieuwsgierig naar hoe die dan dus echt smaakt. Ik heb de thee uiteindelijk op twee manieren gezet / geproefd.

* Allereerst heb ik de thee gezet zoals op de verpakking staat: 2 lepels losse thee, water verwarmen tot 100 graden en ik heb de thee 4 minuten laten trekken (ik hou van een iets minder sterke theesmaak). De geur die uit mijn theekopje omhoog steeg was heerlijk bessig (is geen echt woord maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel haha). En ook de smaak was licht zurig met de smaak van zwarte bessen, vlierbessen en framboos (die kwamen er het duidelijkst uit voor mij).

* De tweede manier is natuurlijk als punch. Met zo’n naam kon dat natuurlijk niet uitblijven. Aangezien we hier twee vierjarigen (vier jaar is by the way een hele toffe leeftijd) hebben rondrennen, heb ik mijn variant op de alcoholvrije versie van de site van Teastreet uitgeprobeerd. Dat wil zeggen een halve liter thee maken (10 minuten laten trekken) en dan een halve liter appelsap erbij. Wij zijn niet zo van de honing (snel te zoet) en bovendien vond ik dat de honing de bessensmaak wat teniet deed. Ik heb wel een beetje citroensap (ik gok ongeveer een eetlepel) toegevoegd. Dat haalt de smaak van bessen nog meer naar boven. Tot slot heb ik er nog een theelepeltje kristalsuiker door geroerd (dat maakt het geheel wat ronder van smaak). Wij vonden de punch warm heel lekker maar koud vond de tweeling het helemaal genieten. Ik had een glas gedipt in wat citroensap en suiker (dat alleen al vonden ze heel speciaal) en een simpel zwart rietje had ik versierd met twee strikjes. Een feestelijk geheel.

Tot zover de thee…
En dan natuurlijk het koekje… een kopje warme thee is heerlijk, maar mét een koekje erbij natuurlijk nog veel lekkerder. Aangezien de bessen de hoofdsmaak vormen in deze thee, maar het geheel wel wat zurig is heb ik ervoor gekozen om een zoetig koekje te bakken op basis van hazelnoten maar met een friszoete bessengelei. Fijne bijkomstigheid is dat ze makkelijk te maken zijn.

Wil je ook zo’n lekker koekje erbij maken?

LINZER AUGEN

Voor circa 50 stuks
Benodigde tijd: circa 2 uur en 30 minuten
Bakplaat
2 steekvormpjes (zelfde afmeting maar één heeft een gaatje, of één grote en een kleinere om het gaatje te maken)

Ingrediënten

* 240 gram bloem
* 240 gram boter, op kamertemperatuur
* 140 gram poedersuiker
* 170 gram gemalen hazelnoten
* 1 tl gemalen kaneel
* 2 el halfvolle melk
* Friszure bessengelei (ik gebruikte een “Frühstücksgelee van rode en zwarte bessen”, maar een een andere jam waar geen pitjes of stukjes meer inzitten kan uiteraard ook)
* Poedersuiker om het koekje mee te bestrooien

Bereiding

  1. Mix de bloem, boter, poedersuiker, hazelnoten, kaneel en melk tot een deeg.
  2. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het deeg minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 170 °C (heteluchtoven).
  4. Verdeel het deeg vervolgens in twee delen. Pak een deel van het deeg uit de koelkast (laat de andere helft nog in de koelkast) en rol het met een deegroller uit (circa 3mm dik). Gebruik een beetje bloem tegen het plakken. Steek de koekjes uit. Steek bij de helft van de koekjes nog een rond gaatje (of een hartje zoals ik heb gedaan) uit het midden. Zorg ervoor dat je uiteindelijk in gelijke aantallen rondjes hebt met en zonder gaatje. Doe dit ook met de andere helft van het deeg.
  5. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak de koekjes in 8 tot 10 minuten of totdat de koekjes lichtbruin gekleurd zijn. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
  7. Neem van beide koekjes (één met en één zonder gaatje) een koekje en plak deze aan elkaar met jam. Maak de jam eventueel warm, dat smeert makkelijker. Bestrooi vervolgens met poedersuiker en klaar is je koekje!

En tot slot nog iets over mezelf… (naast het feit dat ik dus niet zo goed kan zingen). Ik ben beginnend illustrator dus ik kon het niet laten om bij dit artikel een illustratie te maken. Het koekje als volledig hartje… vanwege al die liefde die tijdens het bakken in het koekje gaat zitten. En zeg nou zelf dit ziet er toch heel aantrekkelijk uit?!

Mijn hulpje: kat Striezel vond in ieder geval van wel        Punch Drunk Love mét koekje

*Fotografie en Blog: @miss_friszz  // www.missfriszz.nl

Winkelmand sluiten