Yourdailyteacup

Verzendkosten 5.95 – Gratis verzending vanaf 50

Uit de comfortzone: Orient Pearl & Assam Jamguri

Hierbij het tweede blog van Lisa. Vorige keer deelde ze van alles over groene thee, in dit blog gaat ze aan de slag met de zwarte theesoort Assam en de aanvullende blend Orient Pearl. Ook verteld ze wat over de theeplant, de theeverwerking en hoe je de zwarte thee het beste kunt combineren.

Assam
Assam Jamguri

Camellia Sinensis

Iedereen kent de Camellia sinensis, toch? Ik snap helemaal als die naam niet bekend voorkomt maar het is de Latijnse naam voor de theeplant. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en China. Alle theeën komen van deze plant en dat betekent dat zwarte thee van oorsprong dezelfde basis heeft als groene of witte thee. Alleen de verwerking van de bladeren verschilt. De Camillia sinensis heeft verschillende varianten en twee daarvan worden geproduceerd voor consumptie: de C. sinensis var. sinensis en de C. sinensis var. assamica. Het is een mondvol. De assamica variant groeit voornamelijk in Yunnan, China en India en de sinensis variant groeit bijna overal. Assamica is de basis voor de thee Assam en vindt zijn oorsprong in India waar de theeplant werd ontdekt in de gelijknamige regio.

Ik kan nog veel meer schrijven over de verschillende planten maar dan wordt het zo’n droge hap. Op naar de twee theeën die in het zonnetje worden gezet. De overeenkomst: beide theeën zijn afkomstig van de assamica variant.

Orient Pearl

Orient Pearl

Deze keer begin ik met de versierde thee, ook wel blend genoemd: Orient Pearl. Deze melange heeft een zwarte Assam thee als basis. Wist je dat Assam theeën zich uitstekend lenen om gemengd te worden? Het is de populairste thee die gebruikt wordt in melanges. Ik neem aan dat je Earl Grey (zwarte thee met bergamotolie) of English Breakfast (meerdere zwarte theeën) wel kent, wellicht weleens hebt gedronken. Door de stevige smaak die Assam heeft staat de thee zijn mannetje in een blend met andere ingrediënten zoals fruit, kruiden, bloesem, olie en andere theeën. 

Orient Pearl

De Orient Pearl is een tropische blend met ananasstukjes, sinaasappelschillen, papaya en mangobits. Er zit een hele fruitschaal in! Het is dus niet verrassend dat Orient Pearl een zoete en fruitige thee is. De tropische vruchten staan mooi in balans met de stevige smaak van de Assam thee. Zelf drink ik deze thee de hele dag door, maar cafeïne heeft weinig effect op mij en ik zou een kop koffie kunnen drinken net voordat ik naar bed ga. Ben jij niet zo iemand dan raad ik je aan om te genieten van de Orient Pearl tijdens het ontbijt of in de middag. De fruitige smaak combineert perfect met een bakje yoghurt: er ontstaat een prachtige balans tussen zuur en zoet. En combineer de thee eens met een stukje donkere chocolade met zeezout! Voel de chocolade smelten in je mond door de warmte van de thee. Stukjes zout blijven achter die worden omringt door de zoete afdronk.

Ook raad ik je aan om Orient Pearl als ijsthee te zetten, zelfs nu de zomer toch echt voorbij lijkt te zijn. De verschillende zetmethodes kan je in deze blog vinden. Persoonlijk ben ik fan van de cold brew methode, maar als je veel ijsblokjes op voorraad hebt dan raad ik de shock brew methode aan.

Assam Jamguri

Assam Jamguri

Over ijsthee gesproken: de pure thee die in deze blog ook centraal staat, de Assam Jamguri, wordt in deze blog gezet middels de iced brew methode. Persoonlijk zag ik pure zwarte theeën altijd alleen als warme dranken maar wauw wat is hij heerlijk als ijsthee! De zoete tonen van deze stevige thee krijgen goed de ruimte om op de voorgrond te treden. De kruidige tinten zijn ook aanwezig maar in mindere mate. Mocht je een koukleum zijn en liever een warme kop drinken, zet de thee dan met 100 graden water en laat het 3 tot 4 minuten trekken. Persoonlijk ben ik geen fan van erg sterke thee en haal ik de thee er na 2 minuten uit om een droge afdronk voor te zijn.

Assam

De naam Assam Jamguri zegt iets over de afkomst. Jamguri is een hooggelegen theetuin in de Assam regio. Deze biologische theeplantage bevindt zich in een tropisch klimaat wat erg bevorderlijk is voor de smaak van de thee: vol en kruidig met een typische Assam geur. Veel mensen drinken deze thee de hele dag door omdat de smaak goed past bij verschillende etenswaren en een goede boost geeft wanneer je die nodig hebt. Combineer Assam Jamguri eens met een schaaltje aardbeien: de zoete vrucht wordt door de thee uitvergroot. Ook combineert de thee heel goed met appeltaart en kruidige warme maaltijden. Deze ochtend dronk ik het samen met een broodje pure hagelslag. Net als de Orient Pearl is ook deze thee uitstekend te combineren met chocola.

Assam Jamguri

Als je een van deze theeën of een uit mijn vorige blog hebt gekocht of geproefd in de YDTC-store, laat me dat dan weten via Instagram @lisaishuman. Ik vind het altijd superleuk om met andere theefanaten in contact te komen. Tot de volgende ‘Uit de comfortzone’! (Psst: mijn favoriete kruideninfusie zal centraal staan).

Winkelmand sluiten